Nieuw jaar, nieuwe trends! Duurzaam & natuurlijk in huis
18 januari 2021
Het mag duidelijk zijn dat we zowel zakelijk als privé enorm geraakt zijn door de pandemie en dit voor grote veranderingen zorgt. Zoals je in het vorige blog hebt kunnen lezen zorgt dat er onder andere voor dat “het kantoor” nooit meer hetzelfde zal zijn als hiervoor. Maar ook thuis kiezen we duurzaam…
Multifunctioneel en duurzaam thuis
We hebben de afgelopen maanden heel wat gevraagd van onze thuissituatie. Het is een veilige haven, kantoor, school, sportschool, speeltuin, restaurant, bioscoop, hotel… noem maar op! Alles moest ineens thuis en dat zal nog even zo blijven. Daarom is het van belang om huiselijke ruimtes te ontwerpen die meerdere aspecten van ons leven raken. Bovendien vragen de buitengewone veranderingen die we hebben aangebracht aan onze routines om een nieuwe benadering. Nieuwe inzichten, volop nieuwe mogelijkheden!
Trendwatcher aan het woord
De pandemie heeft de hele wereld tot stilstand gebracht. Het concept van de ruimtes waarin we leven veranderen drastisch. De wereldwijde lock-down heeft dit in een versnelling gebracht. De trends van dit jaar zullen een reactie zijn op wat de wereld nu doormaakt. Lidewij Edelkoort voelde, nog voor de pandemie, al aan dat er een verandering te gebeuren stond, maar een gebeurtenis van dit formaat kon zelfs zij niet voorspellen!
Ze spotte al eerder de opkomst van wit en een behoefte aan verstilling en licht, zo vertelt Lidewij Edelkoort over animisme in haar trendvoorspelling:
“Animisme betekent geest en is een overtuiging die voor alle andere religies al bestond. En wat in bijna alle culturen bestaat: Amerika, Azië, Afrika, Europa etc. Het idee achter deze overtuiging is dat alle energie een ‘ziel’ heeft, waar je respect voor moet hebben. Dus niet alleen voor mensen en dieren. Maar bijvoorbeeld ook voor planten, een steen, de wolken en rivieren worden binnen deze overtuiging als levend beschouwd.”
Bewuster leven
Hetzelfde geldt voor ambachtelijk gemaakte spullen, die bezield raken door de handen van de maker. Hele gewone objecten uit de natuur, kunnen leiden naar nieuwe objecten in een cultuur. Volgens Lidewij Edelkoort moeten we ons weer echt verbinden met alles om ons heen. “Opnieuw leren kijken, opnieuw leren waarderen en respect hebben. Het niet te pas en te onpas moeten kopen, vergeten, opslaan of weggooien, maar bewust nadenken. Duurzaamheid gaat verder dan hergebruik en het is goed om aandacht te hebben voor de wereld om ons heen. Het is tijd dat we een nieuwe wereld maken, waarin we veel minder maken, maar met veel meer liefde, tijd en energie. Zodat we de goederen een ziel kunnen geven die ons omringen.”
Circulair en duurzaam thuis
In de privésfeer zien we dat er hernieuwde aandacht aan het interieur wordt besteed en dat circulariteit en duurzaamheid hierin steeds zwaarder meetellen. Denk aan het gebruik van duurzame, gerecyclede stoffen en groeiende interesse in keurmerken.
In de nieuwsbrief die je begin december van ons hebt ontvangen (zo niet, schrijf je hier in) heb je reeds kennis kunnen maken met een aantal duurzame stoffen zoals gordijnstof SEA van stoffenfabrikant De Ploeg. De Ploeg geeft hiermee nieuw leven aan plastic zwerfafval dat op oceaan stranden wordt opgeprikt. Dit plastic wordt met een innovatief recyclingprocedé toegevoegd aan het spinproces en zo verwerkt tot een stevig garen.
Door de natuurlijke uitstraling van de gordijnstof zou je niet denken dat dit gemaakt is van plastic flessen, tassen en visnetten. Dat is toch prachtig?! En daarnaast wordt hiermee ook nog een het nadeel dat plastic niet vergaat, omgezet naar een voordeel: gordijnstof SEA is onverslijtbaar en dus ontzettend duurzaam!
Meer over duurzame stoffen? Klik dan hier verder naar de betreffende nieuwsbrief!
Duurzaam op de vloer
Ook de standaard in vloerbekleding wordt steeds duurzamer. Zo zullen we komend jaar steeds meer vloerbedekking gemaakt van natuurlijke materialen terugzien. Denk dan onder andere aan de Walton linoleum vloer Forbo Flooring en de tapijttegels van Interface. Zo bestaan de tapijttegels van Interface bijvoorbeeld voor 87% uit gerecycled en biobased materiaal en zijn zij gemakkelijk herbruikbaar en te recyclen.
‘Zit daar wel een keurmerk op?’
Een keurmerk laat direct zien uit welk hout een product gesneden is. En laat hout nu net twee zeer belangrijke keurmerken kennen! FSC en PEFC. Deze twee keurmerken garanderen hetzelfde, namelijk dat het hout afkomstig is uit een duurzaam beheerd bos maar er is er toch een verschil tussen de twee. PEFC toetst namelijk bestaande certificaten in landen op duurzaamheid en verbindt zijn naam aan deze keurmerken als ze aan de eisen voldoen. Zij toetsen dus vaak aan de hand van ISO-normen, terwijl FSC een zelf vastgestelde standaard heeft waar het ondernemers aan moeten voldoen, voordat zij het FSC-keurmerk mogen uitdragen.
De aandacht voor dit soort keurmerken groeit gestaag en wij verwachten dan ook dat de vraag ‘Zit daar wel een keurmerk op?’ steeds vaker gesteld gaat worden!
Kun je maar geen genoeg van krijgen van onze artikelen en wil je vaker dit soort content van ons zien? Laat het weten via social media of schrijf je hier direct in voor onze inspirerende e-mails!