Ga voor een duurzaam interieur

13 juli 2023

Is de Fast interiors markt ons volgende Sustainability probleem? Op social media kom ook jij ze vast vaak tegen, de influencers met nieuwe interieur items. We kennen allemaal Fast fashion, maar Fast Furniture daar horen we nog niet veel over. Maar ook dit heeft grote gevolgen voor onze planeet.

De term Fast Fashion associëren we voornamelijk met de mode-industrie, waarbij kleding snel en goedkoop wordt geproduceerd, maar dit gaat ten koste van mens en milieu. We kunnen deze term niet rechtstreeks toepassen op meubilair en woonaccessoires. Maar er zijn vergelijkbare trends in de interieurwereld, waarbij goedkope en snel gemaakte meubels en decoratieve items worden gekocht en vervangen.

Persoonlijk interieur

Bewust een meubelstuk of accessoire kopen moet het uitgangspunt zijn. Niet kopen omdat een influencer dat in huis heeft met de gedachte; “als ik dit ook koop heb ik ook een mooi interieur.’’ Maak je huis persoonlijk, dit kunnen natuurlijk souvenirs zijn van mooie reizen die je hebt gemaakt of foto’s. Maar je kunt dit ook breder trekken, ontdek je eigen stijl, het is tenslotte je thuis.

Als wij een interieurontwerp voor je maken is jouw persoonlijke stijl ook altijd het uitgangspunt. Wij maken geen copy paste, maar jouw persoonlijke wensen staan altijd voorop. Je thuis voelen in een duurzaam interieur dat is ons doel, want werken en leven in een fijne ruimte geeft je een goed gevoel, je voelt je op je gemak en kan daarom stress verlagend zijn en is dus ook beter voor je gezondheid. Well designed spaces make life better! Benieuwd hoe we te werk gaan? Je leest het terug in de blog Advies & Totaalinrichting voor huis en tuin.

Duurzaamheid als levensstijl

Duurzaamheid is een groeiende trend en een belangrijk aspect geworden in veel mensen hun levensstijl, hier hoort ook het interieur bij. Als je streeft naar een duurzaam interieur, betekent dit dat je bewuste keuzes maakt in materiaal, producten en meubelstukken. Dit kan betekenen dat je kiest voor gerecyclede materialen, duurzaam geproduceerde meubels en LED verlichting. Het verminderen van afval kan door bestaande meubelen te hergebruiken, door ze op te knappen of te her-stofferen. Je kunt ook voor meubels kiezen die gemaakt zijn van gerecyclede materialen, of die zelf weer gerecycled kunnen worden.

Steeds meer producten worden duurzaam geproduceerd, denk hierbij aan het hergebruik van gerecyclede plastic huishoudafval. Een “mooi” voorbeeld van een duurzame productie in het Nederlandse merk Planq. Dit duurzame, Nederlandse meubelmerk gebruikt gerecycled textiel en natuurlijke producten zoals biodegradeerbaar plastic, gemaakt van aardappel of maïszetmeel, om mooi tijdloos meubilair te maken. De meubels van Planq hebben ieder een eigen verhaal. Zo werk je bijvoorbeeld aan een tafel gemaakt van legeruniformen en zit je op stoelen gemaakt van stewardessen uniforms of oude spijkerbroeken. Hoe uniek is dat?

Wij zijn heel bewust duurzaam in onze ontwerpen en plaatsen daarom met liefde producten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld spijkerbroeken die jij en ik gedragen hebben. We zetten onze favorieten voor je op een rij:

1.Rebel chair, Planq 2. Midst table, Muuto. 3. Toolbox RE Vitra.    4. Whale tail chair, Vepa    5.Pix, Normann Copenhagen     6. R.U.M. , Wehlers     7. Beech board, DUM office     8. Hal Wood RE, Vitra      9. Nendo, Fritz Hansen     10. Bit stool, Normann Copenhagen     11. Pod, de Vorm     12. Z-1 Ay Illuminate.

Duurzaam in kwaliteit en tijdsbeeld

Het creëren van een duurzaam interieur kan ook betekenen dat je investeert in een tijdloos en kwalitatief design meubel dat lang meegaat. Een ware designklassieker behoud zijn waarde, is van hoge kwaliteit, veel minder trendgevoelig en gaat vaak generaties lang mee.

Maak jouw interieur duurzaam! Kies voor milieuvriendelijke materialen, minimaliseer afval en geef je meubels een tweede leven. Zo draag jij bij aan een betere wereld zonder concessies te doen aan jouw stijlvolle interieur. De duurzame keuze moet uiteindelijk de meest logische, makkelijke en eerlijke keuze worden. Geen idee waar je moet beginnen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag!

Volgende blog

Ga voor een duurzaam interieur

Verder lezen