Zo verduurzaam je het interieur in huis en op kantoor!

18 november 2021

Duurzaamheid. Ook al zou je het willen, je kan er anno 2021 niet meer omheen. En zowel in huis als op kantoor heb je zonder twijfel nog ruimte voor meer duurzaamheid in het interieur. Maar hoe pak je dat aan? Wij geven je een aantal praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt!

Het begint allemaal bij de basis. Wat heb je nodig? En deze vraag is essentieel om bij ieder product de meest duurzame keuze te maken. Vraag je bijvoorbeeld af of het item dat je wilt aanschaffen tijdloos is, of ben je er na een jaar waarschijnlijk weer op uitgekeken? En wederom: heb je het echt nodig?

Bewust interieur

We willen je ook graag stimuleren om over hergebruik na te denken. Er zijn zoveel items die je kunt hergebruiken of een andere bestemming geven. Maar denk ook aan het aanschaffen van modulaire producten zoals dit systeem van USM, zodat je het meubilair altijd weer kan aanpassen naar veranderende woon- en werkbehoeften. Op deze manier zorg je ook op de lange termijn voor dat jouw footprint op de wereld iets minder groot is.

Bepaal ook de duurzaamheidswaarde van een item. Wanneer wij ontwerpen en een nieuw product in het ontwerp plaatsen, denken we ook altijd aan de manier waarop het gemaakt, vervoerd, behandeld is. Wij werken dan ook veelal samen met fabrikanten die duurzaamheid als speerpunt voor hun collectie hebben. Onze partners hebben diverse keurmerken en certificaten op het gebied van duurzaamheid zoals PEFC, FSC, SHR, CBW, STIP etc.

Praktische tips voor thuis of op kantoor

 1. Gebruik herbruikbare producten in het interieur

Start met besparen op (plastic) afval door te investeren in herbruikbare bekers, borden, bestek, rietjes en allerlei andere producten die je vaker nodig hebt. Of ga voor koffiekopjes met eigen logo en verminder je afval! Uiteraard verzamel je dit ook allemaal weer apart.

 1. Koop duurzame en fairtrade koffie en thee

Veel makkelijk gaat het niet worden! Schaf fairtrade koffie en thee aan!.En als je dan toch bezig bent: denk ook na over het kopen van een lokale, biologische en vegetarische producten voor de lunch!

interieur met karakter

 1. Ga voor een papierloos kantoor

Door minder papier te verbruiken verminder je het energieverbruik en CO2 uitstoot, beperk je de water- en luchtvervuiling én verminder je de impact op de bossen. Als het niet lukt compleet papierloos te werken, zorg er dan voor dat al het papier, visitekaartjes en brochures FSC gecertificeerd zijn.

 1. Zet apparatuur uit

Zodra je er bewust van bent zal je merken hoeveel apparatuur nog steeds stroom verbruikt terwijl het niet in gebruik is. Schakel printers en computers uit wanneer je ze niet gebruikt of laat ze slaapmodus activeren na 5 minuten. Dit verlengt ook hun levensduur!

 1. Koop energiebesparende apparatuur

Je kunt veel energie besparen als je energiebesparende producten gebruikt. Deze zijn zo ontworpen dat ze in staat zijn om kleine hoeveelheden energie te maximaliseren om goed te kunnen werken. Je hoeft niet meteen al je apparatuur in één keer te vervangen maar houd er rekening mee als je nieuwe moet kopen!

 1. Doe de lichten uit

In veel kantoren waar je ’s-avonds langskomt brandt altijd wel ergens licht of zijn zelfs alle lichten nog aan. Dit is de makkelijkste manier om op de energierekening te besparen en het milieu een dienst te bewijzen.

 1. Gebruik milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Door milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken help je water- en luchtvervuiling te verminderen. Win-win!

 1. Zet veel planten op kantoorinterieur office consign studio

Neem ‘greening the office’ letterlijk en laat veel planten in je kantoor groeien. Planten maken je kantoor niet alleen groen, ze zijn ook behoorlijk goede luchtreinigers en zorgen voor frisse en gezonde lucht. 

 1. Scheid je afval

We scheiden ons afval om het recyclen makkelijker te maken. Als het goed wordt gedaan, gaat er minder afval naar de vuilnisbult wat een stuk beter is voor het milieu en voor mensen! Focus op een circulaire economie en maak van de wereld een schonere plek.

 1. Schakel over naar groene energie

Door te kiezen voor groene energie (energieleverancier), reduceer je snel je ecologische voetafdruk. Onderzoek de mogelijkheden om eigen zonnepanelen te installeren of aandelen van een windmolen te kopen.

 1. Denk aan duurzame mobiliteit

Hoe toegankelijk is je kantoor? Kunnen werknemers het met het openbaar vervoer bereiken of moeten ze altijd de auto pakken? Stimuleer je werknemers (financieel) om de trein of de fiets te nemen, of te carpoolen naar het werk.

 1. Ga een team challenge aan

Er zijn apps (bijv. For Good) waarmee je jouw ecologische voetafdruk berekent en die je vertelt hoe je die kunt verkleinen. Je krijgt persoonlijk advies toegesneden op jouw situatie.  Challenge je collega’s; vorm een team en neem het op tegen een ander team binnen je organisatie. Wie het duurzaamst is, wint!

Kunnen wij je helpen in het verduurzamen van jouw interieur thuis of op kantoor? Neem gerust contact met ons op!

> Naar de contactpagina

Volgende blog

Zo verduurzaam je het interieur in huis en op kantoor!

Verder lezen