Woontrends 2024

13 november 2023

Trends zowel in de mode als het interieur liggen in basis in de culturele en sociale ontwikkelingen in de wereld. Voor 2024 is de tijdsgeest ‘How not to waste a good crisis’’. Inflatie en politiek spelen een dominante rol en beïnvloeden de trends in mode en interieur.

De woontrends voor 2024 zijn door trendexpert Aafje Nijman gebaseerd op vier natuurlijke reacties die we als mensen hebben wanneer we geconfronteerd worden met gevaar. Sommigen vechten, anderen zoeken bescherming, bevriezen of gaan juist op ontdekkingsreis. Deze natuurlijke reacties zien we terug in de woontrends voor 2024. Bereid je voor op spannende en uitdagende ontwerpen welke ons interieur een boost gaan geven.

Meaningful Earth is ruig en rustiek

Binnen deze woontrend staat het bestrijden van ongelijkheid in onze samenleving centraal. We omarmen de aarde als symbool van vruchtbaarheid en als een connectie met onze geschiedenis. Het resultaat is een ruwe en robuuste omgeving, waarin warme bruintinten de hoofdrol spelen. De gebruikte materialen zijn natuurlijk en hebben een zekere mate van ruwheid. De vormen zijn ongepolijst, ruig en soms zelfs afgebrokkeld.

Onze inspiratie op de trend Meaningful earth.

 

De essentie van deze woontrend ligt in het versterken van onze verbinding met de aarde. We worden omringd door een scala aan aardse elementen, variërend van kleurrijke zandlagen tot mineralen en stenen. Zelfs historische artefacten vinden hun plaats in deze trend. De kleurenpaletten zijn voornamelijk rustgevend, bestaande uit tinten zoals bruin, oranje en geel, terwijl grijze en mintgroene accenten kunnen worden toegevoegd om de sfeer compleet te maken. De materialen die worden gebruikt, zijn ruw en natuurlijk, met een sterke nadruk op duurzaamheid. Denk aan steen, onregelmatig hout, keramiek, kokosnoot, jute en gerecycled geperst leer.

Onze favorieten bij de trend Meaningful earth.
Van links naar rechts: 1. Androgyne lounge table – Audo CPH   2. Karpet Homelikeup – Miinu   3. Behang Impasto warm gold – Arte   4. Hanglamp Bohemia pendant – Marset   5. CH07 Shell chair – Carl Hansen   6. 10010 Prime – Gelderland   7. Bijou bijzettafel – Linteloo   8. Reserve tafellamp – Audo Cph.

 

New Cocooning – Biedt geborgenheid en kleur

In een wereld die voortdurend in beweging is, zoals de onze op dit moment, gaat dit vaak gepaard met een zekere mate van chaos. Dit brengt onzekerheid en stress met zich mee voor veel mensen. Als reactie op deze onzekerheid groeit de behoeft om af en toe te schuilen en je terug te trekken in de veiligheid van je eigen huis. Deze woontrend draait om warmte en comfortabele binnenruimtes, waar kleur een belangrijke rol speelt. Hoewel er elementen uit de jaren 70 worden gebruikt, worden deze altijd gecombineerd met nieuwe en eigentijdse producten. Er ontstaat een nieuwe vorm van cocooning, die veel kleurrijker is dan in de jaren 90. Volle, enigszins vervaagde kleuren worden op een contrastrijke manier gecombineerd.

Onze inspiratie op de trend Cocooning.

De gebruikte materialen in deze trend zijn divers, variërend van natuurlijke oorsprong tot gerecycled plastic. Om de gezelligheid van deze stijl te versterken, wordt er veel gebruik gemaakt van textiel zoals gordijnen, kussens, vloerkleden en wandkleden. Ook zijn er talloze dessins te vinden, uiteenlopend van bloemmotieven en ruitpatronen tot afbeeldingen van creatieve handarbeid. Denk hierbij aan vlechten, knopen, weven of schilderen.

Onze favorieten bij de trend Cocooning.
Van links naar rechts: 1. Hanglamp IPH5 – Louis Poulsen   2. Karpet Vintage Pure 2.0 – Miinu   3. Marenco bank – Arflex   4. Redondo – Moroso   5. Haller – USM   6. Stoneware tafellamp – HK living   7. Bijzettafel Plateau – Fest Amsterdam.

 

Gentle Paradox is spannend en sereen.

Vooral jongeren worden momenteel geconfronteerd met een enorme prestatiedruk, wat leidt tot een gevoel van machteloosheid. Dit gevoel wordt versterkt door verschillende crises waar we mee te maken hebben. Als reactie hierop ontstaat er een opvallende nieuwe trend genaamd “quiet quitting”, waarbij mensen ervoor kiezen om goed voor zichzelf te zorgen en duidelijk hun grenzen te stellen.

Naast de zorg over welzijn zijn er echter ook veel mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Dit zorgt voor een contrastrijk leven waarin subtiele contrasten tussen vorm en materiaalgebruik steeds vaker te zien zijn. Het gebruik van contrast in design en kunst wordt steeds meer gewaardeerd en toegepast.

Onze inspiratie op de trend Gentle Paradox.

 

Het gebruik van vormen in het interieurontwerp is over het algemeen rond en bol, wat een gevoel van zachtheid en comfort oproept. Hoewel dit meestal het geval is, zijn er ook momenten waarop er een onverwacht contrast wordt gecreëerd. Dit zorgt voor een interessante dynamiek in de rustige en soms dromerige ruimte. Elk hard materiaal wordt gecombineerd met iets zachts of met een interessante textuur, waardoor de harde realiteit op een subtiele manier wordt verzacht. Soms lijken de muren en vloeren naadloos in elkaar over te gaan door het gebruik van dezelfde zachte patronen. Deze patronen en materialen worden bewust gebruikt om de ruimte te verzachten.

Onze favorieten van de trend Gentle Paradox.
Van links naar rechts: 1. Kink vase – Muuto   2. Pipistrello – Martinelli Luce   3. Salontafel Perry – Montis   4. Fauteuil Botola – Arflex   5. Bit stool – Normann Copenhagen   6. Rest sofa – Muuto   7. AJ floorlamp – Louis Poulsen.

 

Het kleurenpalet bestaat uit zachte neutralen zoals beige en crème, aangevuld met subtiele pasteltinten zoals lichtroze en lila. Daarnaast worden er ook enkele warme kleuren toegevoegd, zoals een diepe cognackleur en twee groentinten die iets meer uitgesproken zijn. De vormen in deze trend zijn voornamelijk rond of afgerond, waardoor een gevoel van zachtheid en comfort wordt gecreëerd. Veel meubels en accessoires hebben een bollig karakter, waarbij de vormen organisch en vloeiend zijn. Er wordt vaak gekozen voor compacte ontwerpen zonder al te veel details, waardoor een minimalistische uitstraling ontstaat.

Playful construction is bont en ballorig

In onze zoektocht naar hervorming op alle vlakken, merken we dat bestaande systemen vastlopen. Daarom is het tijd om te experimenteren en dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Dit geldt ook voor het interieur, waarbij een binnenruimte vol verrassende oplossingen en speelse grapjes ontstaat. Een voorbeeld hiervan zijn: Buizen die vrolijk om elkaar heen kronkelen en transformeren in lampen. Reusachtige schakels die op de grond liggen en samen een unieke bank vormen. Kortom, een onconventionele en verrassende benadering van zowel functionele als decoratieve producten. Wat hierbij essentieel is, is de optimistische uitstraling die deze combinatie van producten met zich meebrengt. En kleur speelt hierbij een onmisbare rol. De toepassing van kleur is divers en brengt vreugde met zich mee.

Onze inspiratie op de trend Playful construction.

 

Het kleurenpalet is divers en verschillende kleuren worden met elkaar gecombineerd. Ondanks het uitgesproken kleurrijke karakter van deze trend zijn de kleuren niet alleen opgebouwd uit felle kleuren. Maar zien we ook frisse pasteltinten in combinatie met zilver en lichtgrijs. Materiaal is ondergeschikt, kleur en vorm spelen in deze trend de hoofdrol.

Onze favorieten bij de trend Playful construction.
Van links naar rechts: 1. Standing floorlamp No.1 – Valerie objects   2. Karpet Guada Lupe – CC Tapis   3. Tafellamp Bicoca – Marset   4. Beech club Flower black bij Karel Martens – Dum Office   5. Dream Nightstand – Montana   6. Zigzag – Pols Potten   7. Link sofa – Sancal.

 

Het gebruik van felle kleuren en gedurfde combinaties geeft een energiek en speels effect aan de ruimte. Daarnaast kan het ook zorgen voor een gevoel van creativiteit en expressie.

Bron: https://www.inretail.nl/woontrends-2024/

 

Volgende blog

Woontrends 2024

Verder lezen