Vooruitkijken: een flexibel kantoor is de toekomst

16 april 2021

Het kantoor van de toekomst is niets nieuws. Het kantoor van de toekomst heeft altijd al bestaan. Zo werken wij momenteel in het kantoor van de toekomst van de jaren zestig en is de vorm van het kantoor in 2040 voor ons nu nog ongrijpbaar. En toch pakken wij onze glazen bol er even bij, want het flexibele kantoor is onderweg!

Jarenlang was het kantoor principe min of meer hetzelfde: sinds het begin van de twintigste eeuw werden kantoren aan de lopende band ingericht. Rijen vol bureaus of clusters waar vergelijkbare functies samen werkten. Alles in het kader van “efficiënt werken”. Het duurde niet al te lang voordat dit allemaal wat losser en vrijer mocht en zo werd in de jaren zestig meer kleur en creativiteit in kantoren aangebracht.

Verandering is van alle tijden

Deze toen nieuwe manier van werken, werkte een jaar of twintig prima, totdat men op een dag overbevolkte werkvloeren binnenstapte. Dat was nou ook weer niet de bedoeling… En zo werden even later werkruimtes (cubicles) geïntroduceerd.

Ook dat bleek niet het succes dat men ervan verwachtte en werd in het nieuwe millennium al snel opgevolgd door de werkplek trend van kantoortuinen en creatieve werkplekken. Hoewel dit idee de verandering van de eeuw leek te zijn zie  je nu dat deze werk

plek inrichtingen niet meer voldoen aan de behoeften van de huidige en toekomstige medewerkers van organisaties. 

Prostoria flexibel kantoor

In onze optiek is die optimale manier van werken dan ook flexibel. Iedere generatie brengt namelijk weer groei en verandering met zich mee en vraagt om flexibel meebewegen.

Quote: ‘De werkende jongeren van nu doen dingen heel anders dan hun ouders die overigens ook in hun werkende leven geëvolueerd zijn. Iedere generatie kent weer nieuwe behoeften, mogelijkheden, technieken en kennis. Dat zorgt ervoor dat bedrijven, organisaties en instellingen flexibel moeten blijven in zowel beleid als inrichting.’

Een flexibel kantoor is de oplossing

Als we het afgelopen jaar iets hebben geleerd, dan is het wel flexibel zijn. En precies dat is wat in onze blik vooruit sterk naar voren komt. De flexibiliteit van bedrijven, organisaties en instellingen heeft een groei door te maken. Want hoe kan het kantoor zo worden ingericht dat deze multifunctioneel inzetbaar is? En hoe voorkom je dat medewerkers niet kunnen wortelen doordat zij geen vaste plek “bezitten”? En hoe blijft iedereen bij elkaar betrokken?

flexibel vitra dancing wallUit onderzoek van NTT blijkt dat bijna de helft (43,9%) van de 1350 ondervraagde bedrijven momenteel het algemeen design van hun kantoor herziet en kijkt hoe zij het beste kunnen inspelen op nieuwe wensen van medewerkers.

Welke stappen de respondenten zullen nemen zijn nog verdeeld maar meer dan een derde (34,4%) zegt te kijken naar het verminderen van kantoorruimte en bijna een kwart (24%) is juist van plan meer ruimte te creëren. De meeste respondenten zijn het erover eens dat het fysieke kantoor een meer flexibel en functioneel karakter zal krijgen in een meer op samenwerking gerichte omgeving.

Sociale functie groeit

Maar niet alleen de werkgever dient flexibel te zijn. Ook de werknemer zal meer flexibel aan het werk blijven. Thuiswerken zal op veel plekken eerder standaard dan uitzondering blijven, ook al hebben we de sociale rol van het kantoor sinds het massale thuiswerken opnieuw leren waarderen.

Zo blijken de belangrijkste reden om naar kantoor te gaan als volgt te zijn: makkelijk met collega’s kunnen schakelen, ideeën uitwisselen, even iets vragen, iemand helpen, bijpraten. De functie van het kantoor als ontmoetingsruimte wordt dus nog groter.

Bron: f-facts.nl

Video: Vitra Dancing Wall

En dat is van groot belang, want een prettige kantooromgeving maakt medewerkers gelukkiger, fitter en daardoor tot wel 12% productiever. Alleen al verbetering van de luchtkwaliteit geeft een boost aan de cognitieve kwaliteiten van medewerkers! En wist je dat de aanwezigheid van natuurlijk licht de activiteit ook nog eens verhoogt?

We denken graag met je mee in het verbeteren en meer flexibel inrichten van jouw kantoor of werkruimte. Neem contact met ons op! Wij kunnen je adviseren en ideeën voor je uitwerken in een interieurontwerp met toekomstvisie!

Kun je maar geen genoeg van krijgen van onze artikelen en wil je vaker dit soort content van ons zien? Laat het weten via social media of schrijf je hier direct in voor onze inspirerende e-mails!

Lees hier het vorige blog.