Scandinavisch wonen

19 januari 2023

Kies voor lichte en natuurlijke materialen voor een Scandinavisch design.

Eenvoud, functioneel en licht zijn kenmerkend voor een Scandinavisch interieur. Een woonstijl waarin wittinten, neutrale kleuren, lichte houtsoorten en natuurlijke materialen samen komen. Wij nemen je in deze blogpost mee naar de oorsprong en geven je inspiratie.

Creëer je eigen Scandinavische (t)huis

Jouw droom interieur, heb je voorkeur voor natuurlijke materialen, wol, linnen, leer, en blanke houtsoorten zoals beuken, eiken en essen? Dan past de Scandinavische stijl bij jou. Hoe pas je deze stijl toe in jouw interieur, wij schetsen een basis met een aantal voorbeelden van producten, kleuren en materialen om zo jouw eigen Scandinavische thuis te creëren.

In alle Scandinavische interieurs voeren lichte kleuren de boventoon. De kleur wit wordt vaak gecombineerd met verschillende tinten grijs en lichte accent kleuren. Het interieur moet rust uitstralen, dit is iets waar veel Scandinaviërs waarde aan hechten. Niet heel gek als je woont in een land waar het in de winter maar een paar uur licht is.

De enorme bossen in de Scandinavische landen zorgen ervoor dat hout een voor de hand liggend materiaal is voor de productie van meubels en afwerking in interieurs. Niet alleen in de meubels maar ook op de vloer, als wandbekleding en als materiaal voor de keuken. Het hout moet zo onbewerkt mogelijk zijn, om de lichte oorspronkelijke kleur te behouden en natuurlijke uitstraling te geven.

Onze Favorieten:

Wij maakte een selectie van onze favoriete producten, natuurlijk is er hierbij veel mogelijk. Denk aan verschillende stoffen en kleuren.

1. Rest sofa, Muuto 2. PH5 Louis Poulsen 3. Mirage plaid Ferm Living  4. Shell Chair Carl Hansen & son  5. Kink vaas Muuto  6. Knitting fauteuil Menu  7. Octo Secto Design  8. Around coffee table Muuto  9. Grand Prix Frits Hansen  10. Bell Normann Copenhagen  11. Wishbone chair Carl Hansen & son  12. Restore basket Muuto.

Uiteraard is dit maar een kleine greep uit onze collectie. Merken welke wij voeren en bij uitstek bij Scandinavisch design horen zijn: Fritz Hansen, Normann Copenhagen, Muuto, Carl Hansen, Secto design, Louis Poulsen, Skagerak, Houe en Menu.

Scandinavisch winterhuis

Veel Scandinaviërs proberen de warme en knusse sfeer van een Noorse Hygge na te bootsen in het interieur. Kleuren die bij een warm Scandinavisch winter huis passen zijn: wit, beige, crème en bruintinten met kleurrijke accenten in lichtroze, groen en blauwtinten. Materialen zijn zacht, comfortabel en hebben een hoog aaibaarheidsgehalte. Denk hierbij aan een schapenvacht of een warm wollen plaid.

Tijdloze trendstijl uit eind 19e eeuw

Aan het einde van de negentiende eeuw ontstond Scandinavisch design. Dit was ook de tijd waarin de stroming Art Nouveau populair was. De ontwerpers van de Art Nouveau stroming haalde inspiratie uit lijnen, sierlijke vormen en kleuren van de natuur. In 1914 kwam het tijdschrift Skønvirke (Sierlijk werk) op de markt. In 1930 volgde de tentoonstelling over Scandinavisch design. Dit was het begin van de stroming: Scandinavisch design. Waarin geconcurreerd werd met de trends uit de Art Nouveau stroming waarvan de producten alleen betaalbaar waren voor de sociale elite.

Kenmerkend aan Scandinavisch design is dat veel details achterwege worden gelaten, less is more. Ontwerpers maken producten met maar een doel: Het moet functioneel zijn in gebruik en toch heel betaalbaar zijn.

Dit wil ik ook!

Ons doel is jou te inspireren, hopelijk is dat gelukt met deze blog. Denk je nu zo’n Scandinavisch interieur dat wil ik ook wel, maar waar moet ik beginnen? Laat ons weten waar je tegen aan loopt, wij helpen je graag! Stuur ons hier een berichtje.

Volgende blog

Scandinavisch wonen

Verder lezen