Porus Acusticus – Akoestiek

22 mei 2023

Akoestiek is een belangrijk aspect bij het ontwerpen van een kantoor of woning. Het gaat hierbij om het geluid in de ruimte en hoe deze in de ruimte klinkt. Denk bijvoorbeeld aan een lege ruimte zonder meubilair of afwerkingen op de vloer of wanden. Het geluid galmt. Zodra er op de vloer en wanden en eventueel raambekleding wordt toegepast zal dit al een enorm verschil opleveren en voelt de ruimte al gelijk een stuk aangenamer. Het geluid wordt opgenomen door de stoffen en materialen en weerkaatst zich niet terug waardoor de omgeving prettig aanvoelt.

Op kantoor, zorg en leerinstelling

In een kantooromgeving is het belangrijk dat de akoestiek goed is, omdat dit van invloed kan zijn op de productiviteit en het welzijn van de werknemers. Een goede akoestiek zorgt ervoor dat geluiden niet te hard klinken en dat er geen echo’s ontstaan die storend kunnen zijn tijdens het werk. Slechte akoestiek kan verschillende klachten veroorzaken:

Moeite met concentreren

Lichte klachten van hoofdpijn

Lichte stress

Slechte verstaanbaarheid

Akoestiek is een belangrijk onderdeel van de inrichting en voor ons als interieurontwerpers ook altijd een punt van aandacht en onderdeel van ons interieurontwerp. Misschien iets waar je zelf niet zo snel aan zou denken bij het inrichten van je huis, kantoor, zorg-of leerinstelling.

Meer dan de helft van de beroepsbevolking in de Benelux is werkzaam in kantoren. Gezien de toenemende werkdruk komt een goede kwaliteit van de werkomgeving steeds nadrukkelijker in de belangstelling. Dat geldt ook voor leer- en zorg omgevingen. Efficiëntie, inzet, concentratievermogen, leerprestaties, ziekteherstel en ziekteverzuim zijn sterk afhankelijk van het comfort en welzijn van de gebruikers en de fysieke omgeving van de gebouwen. Akoestiek speelt hierin dus ook een belangrijke rol.

Even nog wat feiten op een rij. In kantoren gelooft 70% van de werknemers dat hun productiviteit zou stijgen, als de omgeving minder lawaaierig zou zijn. Meer dan 70% van de medeklinkers, uitgesproken door een leraar, wordt niet verstaan door leerlingen. In ziekenhuizen is verder een goede akoestiek zeer belangrijk bij het genezingsproces van patiënten, aangezien ‘ongewild lawaai’ de hartslag, bloeddruk en ademhaling doet toenemen. En in open kantoorruimtes ervaart 60% van de medewerkers lawaai als de meest storende factor.

In de openbare ruimte

Onderzoek onder restaurantbezoekers wijst uit dat slechte akoestiek in restaurants de op één na belangrijkste oorzaak van ontevredenheid (op de eerste plek staat slechte bediening) is. Hoe komt het dat de akoestiek in restaurants vaak ontoereikend is om een goed gesprek te voeren en welke principes spelen hierbij een rol? En vooral, wat kan hieraan gedaan worden?

Wanneer bij het interieurontwerp te weinig aandacht is besteed aan het galm geluid, wordt het geluid in de ruimte meer versterkt dan wenselijk is. De verhoging van het totale geluidniveau door galm zorgt ervoor dat mensen (nog) harder gaan praten om zichzelf verstaanbaar te maken. Deze opeenstapeling gebeurt continu en staat bekend als het Lombard-effect. De grootste invloed op het totale geluidniveau is het bezoekersaantal, hoe meer pratende personen des te groter de impact van het Lombard-effect is. Uit onderzoek is ook een positieve relatie aangetoond tussen geluidniveaus en drankconsumptie en een negatieve relatie tussen geluidniveau en smaaksensatie. Lawaai versnelt dus mogelijk de consumptie, maar niet zozeer de kwaliteitsperceptie. Al met al wordt ook hier maar weer aangetoond dat akoestiek wederom een zeer belangrijk aspect is bij het ontwerpen van een interieur.

Akoestische oplossingen

Een van de mogelijkheden is het gebruik van akoestische panelen. Deze panelen kunnen aan de muur of aan het plafond worden bevestigd en zorgen voor een betere geluidsabsorptie in de ruimte. Hierdoor wordt de nagalm verminderd en wordt de spraakverstaanbaarheid verbeterd. Het is belangrijk om te kiezen voor panelen die passen bij de inrichting van het kantoor, zodat ze niet als storend worden ervaren.

Een andere optie is het gebruik van tapijt of vloerkleden. Deze materialen dempen het geluid en verminderen de nagalm in de ruimte. Daarnaast kunnen ze ook bijdragen aan een betere luchtkwaliteit in de ruimte, omdat ze stof en vuil vasthouden.

Er zijn nog veel meer mooie producten ontwikkeld om de akoestiek in openbare ruimten en kantoren te optimaliseren. Akoestische lampen of hangende panelen, akoestische tussenwanden, wandpanelen, akoestische meubelen en akoestische kunst. Te veel om op te noemen! Wij zijn thuis in al dit soort van producten en mogelijkheden. Als je problemen hebt met de akoestiek dan helpen wij je hier graag mee. We kunnen advies en oplossingen bieden. We kunnen zelfs een nagalm meting laten uitvoeren. Hiermee bepaal je precies de akoestische kwaliteit van het kantoor of openbare ruimte en kunnen we exact bepalen wat er nodig is om de situatie te optimaliseren.

Akoestiek in huis

In een woning is de akoestiek vooral van belang voor het comfort en de privacy van de bewoners. Een goede akoestiek zorgt ervoor dat geluiden van buitenaf minder doordringen in de woning en dat er minder echo’s ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van gordijnen of raambekleding. Deze materialen dempen het geluid van buitenaf en verminderen de nagalm in de ruimte.

Daarnaast kan het gebruik van meubels ook bijdragen aan een betere akoestiek in de woning. Zo kunnen boekenkasten en andere meubels fungeren als geluidsabsorberende elementen en kunnen vloerbedekking, kleden, kussens en plaids zorgen voor demping van geluid.

Het is belangrijk om te weten dat de akoestiek van een ruimte sterk afhankelijk is van de grootte, de vorm en de materialen die gebruikt worden. Bij het ontwerpen van een kantoor of woning is het daarom belangrijk om rekening te houden met de akoestische eigenschappen van de ruimte en hier het ontwerp op aan te passen. Wilt u meer weten over dit onderwerp of wilt de ruimte analyseren en advies geven over de beste oplossingen voor uw specifieke situatie, bel of mail ons dan 020-6402571 |  info@officeconsign.nl.

 

Volgende blog

Porus Acusticus – Akoestiek

Verder lezen