Hoe bevordert een interieur het welzijn van de patiënt?
14 april 2023
Natuurlijk geneest een gebouw geen patiënten, maar het draagt mogelijk wel bij aan een prettiger en meer ontspannen gevoel, wat resulteert in een voorspoediger herstel. Wij kunnen ons als geen ander voorstellen dat een fijn interieur belangrijk is voor hoe je je voelt. Hier dragen wij met veel liefde ons steentje aan bij. Benieuwd hoe wij te werk gaan? Deze blog neemt je mee in de stappen die we zetten bij een interieurontwerp voor de zorg.
De gebruiker en de ruimte
Als we met een interieurontwerp voor de zorgsector starten is het belangrijk dat we een aantal essentiële vragen stellen om een goed beeld te krijgen wat de diverse ruimtes nodig hebben. Door wie en waarvoor wordt de ruimte gebruikt? Heeft de ruimte misschien meerdere functie’s of mogelijkheden voor gebruik? Is het een algemene openbare ruimte? Wat zijn de specifieke eisen die gesteld worden aan de ruimte op gebied van hygiene, veiligheid, en medische apparatuur. Voor een wachtgebied gelden totaal andere eisen en wensen als voor een onderzoekskamer.
Healing environment
Healing environment is een term die je veel hoort in de zorg. Wat wij ermee bedoelen? Alle ruimtes in zorginstellingen richten we zo in dat het welzijn van patiënten, familie en medewerkers wordt bevorderd en stress verminderd. Een verblijf in een ziekenhuis gaat nu eenmaal vaak gepaard met angsten, stress en onzekerheid. Een aangename omgeving bevordert het welbevinden dat resulteert in een snellere genezing of – als dat niet mogelijk is – voorkomt het dat de toestand van de patiënt niet onnodig verslechtert. Ook voor artsen en het verplegend personeel die dagelijks in het gebouw actief zijn, is dit natuurlijk van belang. Het heeft invloed op hun gezondheid, arbeidsvreugde en effectiviteit.
Natuurlijke elementen, daglicht en groen
Natuurlijke elementen, daglicht en groen zijn de componenten voor een kloppend ontwerp in de zorg. Het integreren van de natuur in de binnenruimte bevorderd de productiviteit en het welzijn van de mens. Denk bijvoorbeeld aan verschillende bomen midden in de ontvangsthal en dit doorgetrokken in gangpaden en wachtgebieden door het gebruik van groenwanden. De ervaring van het buiten zijn laat ons de ruimte heel anders ervaren, en bevorderd de gemoedstoestand.
Kleur en materiaal gebruik
Natuurlijke kleuren en materialen aangevuld met accentkleuren zijn voor ons de basis voor een ontwerp specifiek voor de zorg. Denk hierbij aan aarde, bruin en groen tinten, natuurlijk mag de frisse witte kleur niet ontbreken. Natuurlijke materialen laten we terugkomen door te kiezen voor een houtafwerking in combinatie met het gebruik van planten.
Meubilair
Voor het meubilair kijken we eerst naar de indeling van de ruimte. Bij de indeling is het van belang dat het overzichtelijk is en klopt met de verwachting. Wat verwacht ik bijvoorbeeld in een wachtruimte? Een actieve bank die genoeg ruimte biedt waar ik met genoeg ruimte kan zitten, of een tafel met stoelen waar ik even een tijdschrift kan lezen. Ook wil je vanuit hier kunnen zien waar de toiletten en uitgangen zich bevinden. Door dit overzicht te bewaren creëer je een fijne sfeer. Praktische gezien vanuit facilitair oogpunt aan te raden om meubilair te kiezen dat duurzaam is en een tijdloze uitstraling heeft zodat dit uitwisselbaar is met andere delen van het gebouw. Als laatste is het belangrijk dat de stofkeuzes die je maakt geschikt zijn en voldoen aan de eisen voor in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan antibacterieel, slijtvast, waterdicht en vlek bestendig.
Nieuwsgierig geworden wat wij voor jouw zorginstelling kunnen betekenen? Wij helpen je graag bij het maken van een ontwerp of bij het kiezen van de juiste stoel of relaxfauteuil met een geschikte stof. Neem hier contact met ons op. Tot snel!