Goede akoestiek in een ruimte aanbrengen? Dat is een vak apart!

16 maart 2021

Het belang van goede akoestiek in een ruimte wordt nog vaak onderschat. ‘Dat went wel’ is iets dat vaak gezegd wordt. Echter zorgen galmende, gehorige en onrustige ruimtes juist voor allerlei issues die je op de lange termijn zeker gaan storen. Wij vertellen je graag meer over goede akoestiek, zowel op de zaak als in huis!

Akoestiek, hoe zit dat nou?

Laten we even bij de basis beginnen. Want goede akoestiek, wat wil dat nou zeggen? Maar het is eigenlijk heel simpel! Wanneer alle geluiden in een ruimte gelijkmatig worden geabsorbeerd, zowel de lage als hoge frequenties, klinkt geluid hier warm en prettig. Dit is wat men goede akoestiek noemt. Wanneer dit niet zo is, flitst het geluid door de ruimte en heeft het vaak schelle en drukke geluid effect op de personen in die ruimte. Hier spreken we van een slechte akoestische waarde.

Wist je dat slechte akoestiek zakelijk gezien de productiviteit met wel 12% kan laten zakken? En dat het maken van fouten met een percentage van ruim 50% kan toenemen? En dan hebben we het nog niet eens gehad over een mogelijke stijging van ruim 60% in ziekteverzuim… dat wil je natuurlijk voorkomen!

Hoe wordt akoestiek gemeten?

Door middel van een geluidsbron en meetapparatuur kunnen akoestische parameters zoals galmtijd en reflectie worden gemeten. Dit wordt vaak gedaan met een luidspreker of alarmpistool als geluidsbron. De hooggevoelige meetmicrofoon meet het “antwoord” van de ruimte. Dit zijn punten als direct geluid, reflectie, echo en galm. Vanuit deze data kunnen experts de akoestiek dus perfect in beeld brengen.

Als het gaat om spraak dan willen we graag een geluid dat snel af vlakt voor een goede verstaanbaarheid. In kleinere ruimtes zoals bijvoorbeeld een kantoor is een galmtijd van 0,6 seconden wenselijk, voor een klaslokaal is dat zo’n 0,8 seconden. Maar voor een concertzaal ligt dat al op 2 seconden. Akoestiek is dus voor iedere ruimte weer verschillend. Het is echt een vak apart!

Akoestiek op het kantoor

Bij slechte akoestiek in het kantoor ervaart men vaak drukte, slechte verstaanbaarheid en vooral gewoon te veel prikkels. Dit zorgt voor vermoeidheid, vermindert de concentratie en productiviteit. Vaak is een overvloed van harde materialen in de ruimte en de inrichting de boosdoener. Maar wat kun je doen om dit te verbeteren?

Door zachte materialen toe te voegen isoleer je de ruimte als het ware en wordt geluid geabsorbeerd in plaats van afgeketst. Kies bijvoorbeeld voor akoestiek verbeterende scheidingswanden of bureau booths. Het afschermen van de werkplek is niet alleen bevorderlijk voor de akoestiek in een kantoor, maar is ook met de huidige maatregelen een goed idee. We zullen dit jaar vast en zeker stapsgewijs meer op kantoor kunnen werken, en daarom is het juist nu een mooi moment ook hier even bij stil te staan.

Akoestische oplossingen

We hebben een aantal fijne akoestische producten voor je verzameld in onderstaande carrousel. Wil je meer over deze akoestische oplossingen of wil je graag advies op maat ontvangen? Neem absoluut even contact met ons op, we bekijken graag de mogelijkheden voor jouw galmende ruimte.

 

Krijg je maar geen genoeg van onze artikelen en wil je vaker dit soort content van ons zien? Laat het weten via onze social media kanalen of schrijf je hier in voor onze inspirerende e-mails!

Volgende blog

Goede akoestiek in een ruimte aanbrengen? Dat is een vak apart!

Verder lezen