Een interieurontwerp voor de zorgsector

8 april 2024

Al eerder hebben we een blog geschreven over Healing Environment en Biophilic design. Deze twee termen zijn natuurlijk ongelooflijk veelomvattend. Vandaar schrijven we in dit blog over nog enkele andere onderwerpen die hier verband mee houden.

In het eerdere blog schreven we al over daglicht, frisse lucht en natuurlijke elementen in het interieur. Natuurlijk enorm belangrijke aspecten in de inrichting van een zorginstelling, zowel voor de patiënten/bezoekers als voor artsen en zorgmedewerkers.

Akoestiek, veiligheid, hygiëne, privacy en efficiency

Maar er zijn natuurlijk nog meer factoren waarmee rekening gehouden moet worden in het maken van een goed interieurontwerp voor de zorgsector, zoals bijvoorbeeld akoestiek, veiligheid, hygiëne, privacy en efficiency. De ruimtes moeten voor zowel de bezoekers als de medewerkers esthetisch prettig en efficiënt zijn. Het gebruik van medische apparatuur en voorzieningen zoals digitale aanmeld zuilen en service automaten moeten allemaal worden meegenomen in een ontwerp. Hoe kunnen meubelen als banken en stoelen worden schoongemaakt, maar ook vloeren en wanden. Materiaalgebruik is direct van invloed op de hygiëne en dat is natuurlijk een bijzonder belangrijk aandachtspunt in de zorg.

Akoestiek

Wat betreft akoestiek heb je rekening te houden met geluid dat niet gehoord mag worden in verband met privacy, maar ook met rust voor de patiënten op de zorgafdelingen.

Veiligheid

Qua veiligheid moet je denken aan de toegankelijkheid van ruimtes, ook voor mindervaliden. Maar ook moet je eraan denken dat medewerkers zicht hebben op patiënten en bezoekers vanaf hun werkplek.

Privacy en efficiency

De inrichting moet flexibel zijn en de gelegenheid geven aan patiënten, bezoekers en medewerkers, om zelf te kunnen bepalen of men privacy wil, men met een kleinere groep (bijv.familie) in een intieme ruimte wil zijn, of dat men sociale interactie wenst, zoals in een open wachtruimte of een restaurantruimte. Meer opties en variaties in ruimtes, flexibiliteit en keuzemogelijkheden voor de patiënten en medewerkers kan een bijdrage leveren aan een behaaglijk gevoel voor iedereen op elk moment.

Licht en kleurgebruik

Licht en kleurgebruik is en blijft een belangrijk onderdeel van de inrichting. Voor de patiënten is het o.a. van belang omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat licht invloed heeft op het slaap-en waakritme, de stemming, de eetlust en de verwerking van pijn.

Licht beïnvloedt de aanmaak van hormonen die op hun beurt weer van invloed zijn op het welbevinden en de prestaties van mensen. Dat daglicht een positief effect heeft op het herstel van patiënten en invloed heeft op vermindering van stress is aangetoond en heeft dus een belangrijk aandeel in het ontwerp van ruimten in zorginstellingen.

Kleuren en materialen die overeenstemmen met “de natuur” zijn het meest geschikt om toe te passen in een zorginstelling, ook bepaalde vormen en patronen gerelateerd aan “de natuur” hebben invloed op het welbevinden van mensen. Een natuurlijk zacht kleurenpalet, van warme en koele kleuren met gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen zijn het meest passend en effectief.

Planten en bloemen

Vaak hebben ziekenhuisinterieurs geen planten uit angst voor de gezondheidsrisico’s voor patiënten. Tot nu toe heeft onderzoek geen relatie kunnen aantonen tussen bacteriële organismen in de aarde van planten of bloemenwater en ziekenhuisinfecties. Natuurlijk dient men hier rekening te houden met de kleinste en de meest kwetsbare, vatbare patiënten.

In wachtruimten en openbare ruimten kunnen prima hydrocultuur planten worden toegepast. In andere ruimten kan men met afbeeldingen op muren en eventueel plafonds al het de gewenste positieve effecten bereiken.

Over het algemeen kan men dus zeggen dat wanneer een fysieke omgeving geruststellend, kalmerend en positief is, zoals we hierboven hebben proberen te beschrijven dat dit van een veel groter belang is in een ziekenhuis omgeving dan in andere omgevingen.

We kunnen je op allerlei manieren adviseren en helpen bij de inrichtingsvraagstukken binnen jouw zorginstelling. Maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak en we vertellen je er heel graag meer over.

 

Volgende blog

Een interieurontwerp voor de zorgsector

Verder lezen