De toekomst van het kantoor

10 juli 2020

Vandaag de dag leven we in een uitzonderlijke situatie. De 1,5 meter samenleving is een realiteit maar hopelijk tijdelijk. We moeten flexibel blijven en reageren zodra we meer over de Covid-19 crises leren. 

Nu we veel thuis werken merken we dat we efficiënt met onze tijd moeten omgaan, te multitasken en elke dag een breed scala aan verschillende doelen te bereiken. Dit is niet voor iedereen weggelegd en bovendien ook afhankelijk van welke functie iemand bekleed binnen een organisatie.

Gelukkig hebben we de vrijheid om te werken waar we willen maar tegelijkertijd missen we een gemeenschappelijke werkplek. Ondanks dat we met Zoom, Microsoft Teams etcetera werken horen we om ons heen van vrienden en bekenden hoe ze het menselijk contact missen en hoe belangrijk het is om samen met collega’s te zijn. De mens is een sociaal dier en persoonlijke interactie is een belangrijk onderdeel van communicatie en voor de ontwikkeling en overdracht van ideeën en emoties.

Het kantoor blijft de plek om een belangrijke infrastructuur en organisatorische voorzieningen te bieden die eenvoudigweg niet thuis kunnen worden geboden. Ook is het de fysieke belichaming van de cultuur van een bedrijf. Een plek om als team samen te werken, ervaringen te delen en te leren van elkaar. Verder vervult het een grote sociale rol.

Het wordt de plek waar je naartoe wilt voor een bepaald doel, niet uit gewoonte maar uit keuze. Op korte termijn is het zaak om te kijken wie er het meeste baat bij heeft om terug te keren naar kantoor en wie op afstand kan blijven werken. Op de langere termijn is het relevant om een cultuur op te bouwen waar het kantoor het speerpunt blijft, een innovatiecentrum en een social hub in een stimulerende omgeving. Het lijkt ver weg maar het wordt ook onderdeel van “the war on talent” gezien de vergrijzing in onze samenleving. Generaties die er aan komen willen niet anders!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jullie/jouw (toekomstige) werkplek kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. We denken graag mee!

Bron beeldmateriaal: https://www.vitra.com/nl-nl/office/projects/public-spaces/next-normal

 

Volgende blog

De toekomst van het kantoor

Verder lezen