De juiste verlichting op de goede plek
14 september 2023
Verlichting is een essentieel element in ieder interieur. Het gaat verder dan alleen het kiezen van een mooi armatuur. Een doordacht lichtplan tilt je interieur naar een hoger niveau en zorgt ervoor dat alle ruimten optimaal tot zijn recht komen. In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de fascinerende wereld van verlichting.
Een interieurontwerp is niet compleet zonder een goed lichtplan. Licht helpt ons als dat we kleuren, vormen en afmetingen weten te herkennen en onderscheiden. Maar het belangrijkste is dat licht ons welzijn beïnvloedt. Een goed verlichte ruimte zorgt voor een aangename sfeer en een gevoel van comfort. Te veel licht kan kil en ongezellig zijn, terwijl te weinig licht zorgt voor vermoeidheid en ongemak.
Lichtplan
Een doordacht lichtplan is essentieel bij een compleet interieurontwerp. Licht is allesbepalend en kan een ontwerp maken of breken. Bij het opstellen van een lichtplan houden we altijd rekening met de functie van de ruimte. We stellen onszelf cruciale vragen: Wat is het doel van de ruimte? Welke sfeer moet er worden gecreëerd? Daarnaast houden we rekening met de inval van natuurlijk licht en de behoeften van de gebruikers. Al deze elementen spelen een belangrijke rol bij het kiezen van de verlichting.
Type verlichting
In een lichtplan werken we met drie types licht, directe verlichting, indirecte verlichting en diffuus licht. Directe verlichting verwijst naar lichtbronnen die direct op een specifiek object of gebied schijnen, zoals een vloerlamp die gericht is op een leesstoel of bank.
Indirecte verlichting daarentegen verwijst naar licht dat wordt weerkaatst of verspreid door oppervlakken, zoals wandlampen die het licht naar boven of naar beneden richten om een zachte gloed te creëren. Het zorgt voor een gelijkmatige en harmonieuze verspreiding van licht, zonder scherpe contrasten.
Diffuus licht, ook wel algemene verlichting genoemd, is het gelijkmatige, zachte licht dat de hele ruimte verlicht zonder directe focuspunten. Hiermee creëren we sfeer in de ruimte.
De goede lamp op de juiste plek
Verlichting op de juiste manier spreiden is een vak apart. Te veel licht is niet bevorderlijk voor de sfeer, en te weinig licht brengt weer andere klachten en ongemak met zich mee. Door te spelen met contrasten in licht en schaduw breng je diepte aan en wordt een ruimte spannender. Bij de keuze van het juiste armatuur spelen de kleurtemperatuur en het aantal Lumen een belangrijke rol.
Kleurtemperatuur
Verlichting speelt een cruciale rol in het creëren van de perfecte sfeer in elke ruimte. Het gaat niet alleen om het bieden van voldoende licht, maar ook om het versterken van de beleving van een ruimte. Denk bijvoorbeeld aan de betoverende verlichting in musea, die een compleet andere sfeer creëert dan de verlichting in een kantoor. Thuis willen we juist een wam en uitnodigend gevoel ervaren wanneer we op een donkere avond thuiskomen. Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur speelt hier een belangrijke rol in, deze temperatuur wordt uitgedrukt in (graden) Kelvin. In Kelvin drukken we de tint wit licht uit. Hoe hoger de waarde hoe feller het licht, zo staat 2700 Kelvin voor warm wit licht en zien we 4000 Kelvin als koud wit licht. Ter vergelijking, daglicht is 5500 – 7000 Kelvin.
Lumen en Wattage
De kracht van licht wordt gemeten in Lumen en watt. De Wattage vertelt ons hoeveel energie een lamp verbruikt, terwijl de Lumen ons vertellen hoeveel licht een lamp produceert. Het is de meetbare helderheid van de lichtbron. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht de lamp geeft. Een handige richtlijn, een ouderwetse gloeilamp van 60 Watt heeft een lichtsterkte van 600 Lumen.
Dankzij ons netwerk van verlichtingsmerken, aannemers en installateurs, kunnen we, naast het ontwerpen van een lichtplan, ook de levering en uitvoering van het lichtplan volledig verzorgen. Of dat nu in huis, op het kantoor, in een horecagelegenheid of zorginstelling is, wij realiseren het graag voor je!