De lichtkuur

13 december 2019

Vooral in ziekenhuizen en revalidatiecentra kan het moeilijk zijn om een gezond bioritme te behouden. Een onderzoek van het Rigshospitalet Glostrup in Kopenhagen heeft aangetoond dat natuurlijke verlichting, dat het daglicht reproduceert, een positief effect heeft op depressieve stemmingen en vermoeidheid bij patiënten. Tijd voor een lichtkuur!

 

De invloed van licht op de gezondheid.

Op dit moment onderzoekt een groeiend onderzoeks lichaam de meetbare invloed van licht op onze mentale toestand, en ons vermogen om te genezen na ziekte. Naturalistische binnenverlichting kopieert het ritme van het zonlicht en repliceert op die manier natuurlijke schommelingen in donker en licht (lux), kleur (klevin) en spectrum (golflengte). In Rigshospitalet Glostrup, een ziekenhuis in Kopenhagen, trachten Dr. Anders Sode West en zijn collega’s het effect te bepalen van naturalistische, verlichting op patiënten die een beroerte hebben gehad en in hun herstelfase zitten.

Het natuurlijke licht is een kunstlicht dat het ritme van de natuur na bootst van donker en licht. Dit nagebootste ritme heeft een positief effect op het ritme van patiënten, het menselijk brain reageert als een 24 uurs klok in een cyclus van slapen en allertheid op regelmatige tijdstippen.

Bron: https://www.catalogue.louispoulsen.com/UK/Louis-poulsen-reflections-4/?page=62#/

Afbeeldingen: Psykiatric Center Glostrup – Brøndby, Denmark, fotograaf: Wichmann+Bendtsen Photography

Volgende blog

De lichtkuur

Verder lezen