Bezoek Vitra Campus

12 maart 2020

Vorige week bezochten Anouk en Jessica de Vitra Campus in Weil am Rhein. In twee dagen hebben ze middels een trainingsprogramma alle ins en outs geleerd over de bureaustoelen en bureausystemen. Het informatieve programma was goed in balans met een flinke dosis inspiratie welke we in deze blog graag met je delen!

vitraThe Vitra workspace

Op de campus bevinden zich naast de fabriek, het magazijn, ook de showroom en experimenteel laboratorium: ‘The Vitra workspace’.

‘The Future of the Office?’ is een essay over de toekomst van kantooromgevingen, in 1982 gepubliceerd door de Amerikaanse architect en ontwerper George Nelson. Die vraag houdt ook Vitra al jarenlang in de ban. De nieuwe Workspace biedt antwoorden: hier worden actuele ideeën, inzichten, projecten en producten met betrekking tot werkplekken en openbare ruimtes op interactieve wijze voorgesteld.

vitra

Kortom een inspirerende showroom, waar alle producten van Vitra staan gepresenteerd in sfeervolle presentaties. Als je in de showroom rond loopt heb je geen besef dat het echt om een showroom gaat, de werknemers van Vitra gebruiken deze ruimte als flexwerkplek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naast the Vitra workspace bevindt zich het VitraHaus met hierin de Vitra home collectie gepresenteerd, het Vitra design museum, de Vitra fabriek en Citizen office.

vitra

bezoek campus office consign

De architectuur

De architectuur op de Vitra Campus is net zo karakteristiek en kenmerkend voor Vitra als het woon- en kantoormeubilair dat ze fabriceren. Tijdens een architectuurrondleiding over de Vitra Campus kwamen wij ogen en oren te kort onze gids vertelde ons alles over de achtergrond van de gebouwen van Tadao Ando, Zaha Hadid, Herzog & de Meuron, Frank Gehry, Nicholas Grimshaw, Álvaro Siza en SANAA, en over de constructies van Buckminster Fuller en Jean Prouvé.

Na een grote brand in 1981, die het grootste deel van het in de jaren ’50 verrezen productiegebouw op het fabrieksterrein in de as legde, is op deze plek een verzameling hedendaagse architectuur ontstaan. De legendarische architect Philip Johnson schreef daarover: „Sinds de oprichting van de Weissenhofsiedlung in Stuttgart in 1927 zijn nergens ter wereld meer bouwwerken van de allerbeste architecten van het westelijk halfrond ter wereld verrezen.“ Deze architecten hebben er bovendien veel zorg aan besteed hun bouwwerken harmonisch in het omliggende woongebied in te passen en ze in de natuur op dit drielandenpunt te doen opgaan.

vitra

Als reactie op de grote brand van 1981 richtte Vitra een bedrijfsbrandweer op. Het gebouw dat daarvoor diende, lieten ze bouwen door Zaha Hadid. Omdat een bedrijfsbrandweer slechts een eerste hulp kan bieden bij een brand, maar het volledige bluswerk niet op zich kan nemen, werd hij al na enkele jaren opgeheven. Tegenwoordig wordt deze ruimte gebruikt voor evenementen of tentoonstellingen van het Vitra Design Museum. De brandweerkazerne is het eerste complete bouwwerk van Zaha Hadid dat ooit werd gerealiseerd. Het bestaat uit ruimten voor brandweerauto’s, douches en kleedkamers voor de brandweermannen en een vergaderruimte met keuken. De brandweerkazerne is een ter plaatse in beton gegoten sculptuur, die contrasteert met de rechthoekige geordendheid van de nabijgelegen hallen.

De collectie van het Vitra Design Museum is een van de belangrijkste collecties van meubeldesign in de wereld. Het bevat ongeveer 7000 meubelstukken, meer dan 1000 lampen en tal van archieven, als ook de nalatenschap van designers zoals Charles & Ray Eames, Verner Panton en Alexander Girard. Het originele kantoor van Charles & Ray Eames is in de kelder te bewonderen, geschonken door de nabestaanden aan Vitra.

 

Van buitenaf ziet het Vitra Schaudepot eruit als een homogeen gebouw van hand gebroken bakstenen, gekenmerkt door een eenvoudig zadeldak en geen ramen maar enkel een glazen toegangsdeur. De bakstenen werden ter plaatse gebroken en geven het gebouw een levendige textuur, vooral met het zonlicht op de steen geeft dit een prachtig effect. Het interieur van het gebouw biedt de ideale omstandigheden om de waardevolle stukken van de collectie te bewaren. In verschillende rekken wordt de stoelen verzameling tentoongesteld.

 

vitravitra

Volg ons voor meer inspiratie op Facebook & Instagram of neem contact met ons op voor brochures en advies!

Volgende blog

Bezoek Vitra Campus

Verder lezen